Historia

Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego 2019

Data publikacji: 22 października 2019  Drukuj 

W dniach 5-6 października 2019 r., na Zamku Książęcym w Niemodlinie, odbyła się dziewiąta edycja Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego i druga edycja konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”.  Wydarzenie co roku rozbudowywane, co doceniają nasi liczni goście. Mimo kapryśnej aury było gorąco, wesoło i pogodnie, ale przede wszystkim smacznie. Główną rolę podczas Święta odegrał oczywiście Karp Opolski – pod wieloma postaciami…  Zapraszamy na filmową relację.

Wojewódzkie Święto Karpia Opolskiego i konkurs „Czas na rybę!” 2019

W sobotę 5 października 2019 r. został zorganizowany Konkurs Kulinarny „Czas na rybę – junior” dla uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Pięć dwuosobowych drużyn walczyło o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia w towarzystwie maślanki z OSM Olesno. Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Wodzisławia Śląskiego. Gratulujemy! Równolegle do Konkursu trwał pokaz kulinarny kucharzy z zaprzyjaźnionego Stowarzyszenia Euro-Toques Polska. Na wielkiej patelni przygotowano makaron z karpiem opolskim.

Natomiast Kamil Klekowski przeprowadził warsztaty i wspólne gotowanie z opolskimi „grubymi rybami”. Przy filetowaniu karpia oraz gotowaniu pysznej zupy rybnej sprawdzili się przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Opolu – Marszałek Andrzej Buła, Wicemarszałek Stanisław Rakoczy, Poseł na Sejm Ryszard Wilczyński, Burmistrz Niemodlina – Dorota Koncewicz, Dyrektor Muzeum Wsi Opolskiej Jarosław Gałęza oraz Pani Danuta Jazłowiecka. Pomimo wyjątkowo niesprzyjającej pogody, nasi goście wyszli z imprezy z uśmiechem i pełnymi brzuchami. 

Drugi dzień imprezy rozpoczął się zorganizowanymi na Stawie Zamkowym w Niemodlinie, zawodami wędkarskimi, które pomogło nam zorganizować Koło Polskiego Związku Wędkarskiego w Niemodlinie. W tym dniu przeprowadziony został Konkurs Kulinarny „Czas na rybę” dla Szefów Kuchni z całego kraju. Zwyciężyła drużyna z Białki Tatrzańskiej, z hotelu Bania sp. z o.o. W niedzielę przeprowadzono także warsztaty dla mieszkańców z przygotowywania potraw z karpia oraz z carvingu (rzeźbienie w owocach i warzywach) przeprowadzone przez Kamila Klekowskiego oraz Daniela Bewko. Było także wspólne gotowanie na wielkiej patelni – kaszotto z kaszy pęczak z pulpetami z karpia. 

W oba dni degustację potraw z naszej lokalnej ryby przeprowadzała także spółka Polski Karp. Oprócz degustacji potraw z karpia, na stoiskach lokalnych producentów można było zakupić wiele rybnych, i nie tylko, unikalnych i wyjątkowych wyrobów. Karp w wielu odsłonach (pierogi, zupy, makarony, karp smażony i wędzony, a nawet lody o smaku karpia), lokalne sery, wino, piwo, nabiał, pieczywo. Nie zabrakło także wielu stoisk naszych utalentowanych rękodzielników, gdzie także można było znaleźć ręcznie robione rybne akcenty, jak witraże, magnesy, ryby na szydełku, ryby ceramiczne. Opolskie Nadleśnictwa (Namysłów, Kup, Opole i Tułowice) przeprowadzały edukację przyrodniczą na swoich stoiskach. Można było także skorzystać z bezpłatnych porad dietetycznych, gdzie Agnieszka Chudy informowała o korzyściach jedzących z lokalnych ryb. Swoje stoisko promocyjne zorganizowały gminy należące do naszego Stowarzyszenia, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (Polska Smakuje) oraz Urząd Marszałkowski promujący laureatów Opolskiej Marki. Można było także zwiedzić przepiękny Zamek Książęcy w Niemodlinie oraz obejrzeć film „Ale się porybiło…” o naszym Stowarzyszeniu.

W oba dni atmosferę rozgrzewały występy lokalnych artystów. W sobotę na zakończenie zorganizowano pokaz magii, który poprowadził iluzjonista Michał Sośnik. Imprezę w niedzielę zakończył natomiast występ zespołu Nivel. 

Konkurs kulinarny „Czas na rybę” oraz zawody wędkarskie były współfinansowane ze środków Samorządu Województwa Opolskiego. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa ufundował nagrody za IV i V miejsca w Konkursie Kulinarnym „Czas na rybę”.  Pokazy i warsztaty kulinarne zostały współfinansowane ze środków z PO Rybactwo i Morze. 

left
right
right