Jedną z atrakcji Święta Karpia jest Konkurs Kulinarny “Czas na rybę”
Skierowany jest do Szefów Kuchni i uczniów szkół gastronomicznych. Organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja karpia. Ryby hodowanej na Opolszczyźnie od wieków i mocno zakorzenionej w lokalnej tradycji. Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą.
Organizatorami konkursu są: Grupa Rybacka “Opolszczyzna” od lat zajmująca się popularyzacją karpia, wspieraniem branży rybackiej i sektora HoReCa oraz Kamil Klekowski – Szef Kuchni zajmujący się edukacją kulinarną i promocją zdrowej diety.
Współorganizatorami Konkursu jest także Zamek Książęcy w Niemodlinie związany kulturowo z hodowlą karpia i sąsiadujący z największym w regionie Gospodarstwem Rybackim oraz Polski Karp sp. z o.o. – organizacja producentów ryb.
Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro – Toques Polska, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Klub Szefów Kuchni.
Zapraszamy do kibicowania uczniom szkół gastronomicznych – w piątek 6 października, oraz Szefom Kuchni – w sobotę 7 października!
Informacje o zgłoszeniach do Konkursu znajdują się TUTAJ